27.8.2014

Koulun aloitus

Taas on se aika vuodesta kun kesälomat ovat lopuillaan (ranskalainen kesäloma kestää heinäkuun alkupuolelta syyskuun alkuun) ja pienet ja isot koululaiset valmistautuvat palailemaan opinahjoihinsa. Meidän perheessä se tarkoittaa kolmen koululaisen uutta kouluvuoden alkua. Kolmevuotias aloittaa "école maternelle":n ensimmäisellä luokalla sekä viisivuotias saman koulun ylimmällä. Kahdeksanvuotias (Suomessa tokaluokkalainen) taas aloittaa CE2 (classe élémantaire)-luokalla, joka on peruskoulun kolmas luokka. Niinpä, Ranskalaiset ovat tässäkin jutussa tehneet asioista hieman vaikeita antamalla luokka-asteille todella monimutkaiset nimitykset...

Koulun aloitukseen liittyy paljon hässäkkää, erityisesti markkinamielessä. Meille "köyhille" valtio antaa noin 300 euron koulunaloitusrahan, jolla voi ostaa erilaisia välttämättömiä tarvikkeita ja uutukaisia kouluvaatteita. Koulu kustantaa opetuksen ja suurin piirtein kaikki vihot ja kirjat, mutta perheiden vastuulle jäävät tussit, lyijykynät, kansiot ym. ylimääräiset. Ensimmäisellä viikolla jokainen opettaja laittaa kotiinviemisinä listan tarvittavista tarvikkeista. Tämä siis koskee noita peruskoululaisia, pienempien kouluun ei tarvitse kuin pari pakettia nenäliinoja, tyynyn ja nimellä varustetun mukin! 

Tänä syksynä onkin iso muutos edessä sekä koululaisille että vanhemmille, kun kouluviikkoon lisätään keskiviikkoaamut, jotka tähän asti olivat vapaita. Tästä valtavasta koulu-uudistuksesta kiitos presidentti François Hollande:lle sekä hänen juuri eronneelle hallitukselleen...Nähtäväksi jää, kestääkö uudistus seuraavienkin vaalien jälkeen, vai palataanko jälleen vanhaan...

En kuitenkaan halua koulu-uudistuksesta vaahdota, vaan kirjoittaa siitä pienestä haikeudesta, joka minuun iskee joka syksy kahteen otteeseen. Ensimmäinen haikeudenaalto koskettaa koulujen alkaessa Suomessa, sillä "se jo melkein haudattu luokanopettaja minussa" muistelee kuinka jännittävää se oli myös opettajalle. Toinen haikeus iskee täällä, kun lomat loppuvat ja ihmiset palaavat töihinsä. Lapset ovat kasvaneet, vauvavuodet jälleen muistoissa kauempana, ja minä...minä edelleen työttömänä maahanmuuttajana yhdessä Ranskan köyhimmistä kaupungeista, joissa työttömyysluvut hipovat pilviä. Onneksi elämäni on muuten rikasta ja täynnä elämää! Ja katsotaan mitä uusi kouluvuosi tuo tullessaan, ehkäpä ahkerampaa bloginpäivitystä. 

Siitä puheen ollen...ystäväni Henna toivoi henkilökohtaisempaa "Ranskalainen vapaaherratar"-tyyppistä blogivuodatusta. Ehkäpä se motivoisi minuakin enemmän! Tämä tähänastisen blogini neutraalius on loppujen lopuksi erittäin epämotivoivaa ja tylsää. Ehdotuksia otetaan vastaan! 

Vaihtoehtoinani tällä hetkellä siis: 
- Jatkan samaan malliin 2-3 blogitekstiä/vuosi
- Lopetan koko blogi-touhun
- Aloitan uuden henkilökohtaisemman blogin
- Muokkaan Oliiviauringosta astetta persoonallisemman

Mukavaa syksyä kesäisestä etelästä! 
Henna ja Leena "Gorges d'Héric" 2014

3 kommenttia:

  1. Onpa sinulla kiva blogi! Me muutimme tänne Rivieralle vuosi sitten ja yritetään asettua. Ihana seurata muiden alueen suomalaisten elämää.

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Miten muuten löysitte tämän blogin? Yritän vähän tsempata, jotta olisin sen kanssa aktiivisempi...Rivieralla taitaa olla jonkin verran suomalaisia, täällä Heraultin alueella en tunne ketään!

    VastaaPoista
  3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista