11.12.2011

Ranskalainen joulu


Ranskalainen joulu on taitaa olla vähän kunnianhimoinen otsikko. Ranskalaisten näkökulmasta kun on ihmeellistä, että jossain maassa voi olla niin yhtenäiset jouluperinteet kuin Suomessa. Kaikille suomalaisille on ainakin jollain tavalla tuttua joulusauna, riisipuuro, kinkku, joulurauhanjulistus ja lukemattomat muut jouluun liittyvät tavat. Ranskassa noita koko kansan perinteitä on huomattavasti vähemmän jos laisinkaan. Siksipä kirjaan tähän satunnaisessa järjestyksessä muutamia asioita, joita itse liittäisin otsikon "Ranskalainen joulu" alle....

*Ranskalaisten joulu alkaa joulukuun alussa, jolloin joulukoristeet ilmestyvät kauppoihin ja kouluihin. Usein jo joulukuun ensimmäisenä viikonloppuna koristellaan ja laitetaan koteihin joulukuusi! Kuusta ei kastella, joten jouluna siitä on enää jäljellä satunnainen määrä havunneulasia lattialla...

*Joulupäivä 25.12 on joulun ainoa virallinen vapaapäivä. 24. ja 26. päivä useimmat kaupat ja virastot ovat auki normaaliin tapaan.

*Joulupukista on yhtä monta versiota kuin perheitä Ranskassa: joidenkin joulupukki asuu pohjoisnavalla ja tulee sisään savupiipusta, toisten (oikeoppisten) mielestä joulupukki tulee Suomesta. Tai ainakin Lapista. (Ranskalaisilla on paha tapa aina sekoittaa Suomi-Ruotsi-Norja, ja heille ne ovat oikeastaan melkein kuin yksi ja sama maa...)

*Joulupukki tuo lahjat perheestä riippuen joko aattoiltana tai jouluyönä kuten amerikkalainen pukki.

*Joulun "pääateria" syödään jouluaaton iltana. Jouluateria voi koostua mistä vaan, kunhan vain syödään tavallista paremmin. Hanhenmaksa, tryffelit, kaviaari ja muut luksustuotteet kuuluvat usein jouluateriaan, ja pääruoka voi olla yhtä hyvin ostereita, kalaa tai vaikkapa kalkkunaa. Jouluhalko on ehkä tunnetuin joulujälkiruoka.

*Kuuma viini kuuluu myöskin joulunaikaan, samoin kuin kaupunkien joulumarkkinat, joissa kuumaa viiniä usein myydään.

*Keskiyön messu kuuluu katolisiin jouluperinteisiin. Sitä en kuitenkaan osaa sanoa, kuinka suosittu se nykyään on. Joulun uskonnollinen puoli on ylipäänsä melko unholassa. Kauppojen näyteikkuinoilla saattaa olla seimiasetelmia, mutta harvalle ranskalaiselle joululla on uskonnollista merkitystä.

*Joulu on perheen juhla ja syy kokoontua yhteen. Uudenvuoden aatto on juhlana lähes yhtä merkittävä kuin joulu, ja uudenvuoden ateriaan panostetaan yhtä lailla kuin jouluateriaan.

*Joulukorttiperinnettä ei täällä juurikaan ole. Hyvän joulun toivotuksen sijaan toivotetaan usein 'Hyviä juhlia', mikä sisältää myös uuden vuoden.

* Suomalaisten tuntema "Heinillä härkien kaukalon" on ilmeisesti alunperin ranskalainen joululaulu. Kukaan tuntemistani ranskalaisista ei vaan ole kyseistä laulua koskaan kuullut! :)

Mainittakoon vielä, että noin 10% ranskalaisista on muslimeja, joiden joulunvietosta en osaa juurikaan sanoa. Oman käsitykseni mukaan joulun kaupallista puolta lahjoineen ja joulupukkeineen vietetään monessa muslimiperheessäkin. (Joka tapauksessa suurin osa Ranskan islaminuskoisista on melko maallistunutta...).

Meidän perheen joulu onkin sitten melkoinen sekamelska erilaisia tapoja, mutta siitä kertomisen jätän vaikka ensi jouluun! Tämäkin blogikirjoitus on ollut tekeillä jo melkein kuukauden, joten ainakin joulukiire taitaa olla kansainvälisesti tunnettua!

Hyvää ja rauhallista joulua kaikille! Ensi vuoteen!

Joyeux Noël!
Bonnes fêtes!



1 kommentti:

  1. Olipas kiva kirjoitus! Hauska kuulla ranskalaisista perinteistä!

    VastaaPoista